Нормативни изисквания в счетоводната практика. Общи и конкретни знания (ЗСч; ДДС № 20 от 2004 г.; ДДС № 14 от 2013 г.; СС 16; ДДС № 07 от 2008 г., ФО-2 от 2015 г.).

Прилагане на счетоводните сметки от СБО според критериите:  приходно-разходни позиции и  финансиращи позиции. Взаимовръзка между счетоводни сметки от СБО и параграфи/подпараграфите на ЕБК.

Счетоводно отчитане на начислена и касова основа на дълготрайните материални и нематериални активи. Акценти – стойностен праг; придобиване; разграничими активи; земи; компютърна конфигурация; значителни отстъпки; продажби; основен и текущ ремонт; класификация; обезценка, преоценка.

Счетоводно отчитане на амортизацията на ДМА в бюджетните организации (общини). Промени в амортизационния план.

Счетоводно отчитане на приходите на начислена и касова основа в бюджетната организация (община) – местни данъци и такси;  административни глоби и санкции; приходи от собственост и лихви; помощи и дарения от страната и чужбина; други. Взаимовръзка между счетоводни сметки и параграфи/подпараграфи.

Счетоводно отчитане на разходите на начислена и касова основа в бюджетната организация –  текущи и капиталови разходи. Взаимовръзка между счетоводни сметки и параграфи/подпараграфи.

Задбалансово отчитане на двата бюджетни показатели – поети ангажименти за разходи и нови възникнали задължения за разходи.

Задбалансово отчитане на статистиката на финансиране на разходите за сметка на бенефициенти, Европейския съюз и други донори по сметките от подгрупа 994.

Инвентаризация на активите и пасивите в бюджетната организация (община). Етапи – подготовка, провеждане, документиране и осчетоводяване.

Бракуване и унищожаване на активи.

Годишно счетоводно приключване на счетоводните сметки. Етапи.